En torsdag i august fik servicetekniker i STYREG Norge Ole-Johannes Jansen et opkald angående en hastesag på en notbåd i Bergen. Den havde en fejl i en kompressor, så fryselageret ikke virkede.

Båden skulle på havet om mandagen, og derfor var det en hastesag.

«Frekvensomformeren meldte en såkaldt safe stop-fejl, og ombord havde de allerede selv prøvet at bytte et kontrolkort. Men siden det ikke afhjalp problemet, ønskede de, at vi kom ombord for at forsøge at løse det,» forklarer Ole-Johannes.

Ole-Johannes kører til daglig ud fra STYREGS hovedkontor i Drammen, så han fløj til Bergen tidligt morgenen efter, og var ombord på båden MS Brennholm allerede klokken 9 og begyndte at arbejde med omformeren.

«Efter at have afprøvet lidt forskelligt, hvor den samme fejl stadigt dukkede op, forsøgte jeg at bytte powerkort. Men det virkede heller ikke, så jeg måtte tænke ud af boksen og prøve noget andet end blot at bytte dele,» forklarer Ole-Johannes.

Han bestemte sig for at ændre på en parameter og tage alle optioner og fjernstyring fra kontrolsystemet, så han kun havde frekvensomformeren tilbage, for derved at kunne teste om omformeren fungerede. Og det viste sig nu, at den startede og fungerede som den skulle.

Fejlfinding skridt for skridt

«Da vi havde udelukket, at der var noget galt med frekvensomformeren, fandt vi efter lidt frem og tilbage ud af, hvordan styresystemet kunne samarbejde med frekvensomformeren. Og derfra blev det muligt at begynde at koble alle funktioner på. Men den funktion fra relæudgangene, som fortæller styresystemet, at omformeren er startet, gav ikke ”running signal”. Derfor stoppede systemet igen.

«Jeg anbefalede, at de måtte ændre på, hvordan relæudgangene fungerede, for selve omformeren fungerede, som den skulle,» siger Ole-Johannes.

Og så ændrede bådens maskinmester til den rigtige parameter på relæudgangene, så de samarbejdede med styresystemerne. Og dermed fungerede det hele.

«Det blev en lang fredag, hvor jeg drog hjemmefra klokken seks om morgenen og først var hjemme klokken ti om aftenen, men det er sjovt, når man lykkes med sit arbejde efter så lang en arbejdsdag,» afslutter Ole-Johannes.

Ros fra bådejeren

Maskinchef Arild Mæland fra MS Brennholm siger, at rederiet er meget tilfreds med servicen, de fik af STYREG Norge.

«Brennholms oplevelse af STYREG – service team til Danfoss – var meget god. Vi havde en fin kommunikation, og fik meget god opfølgning, og servicemanden var ombord allerede dagen efter. Dette er noget vi sætter pris på, og vil tage med os videre,» siger han.